Vozila

ZANIMLJIVOSTI

MLADEŽ

POVJEST MJESTA

SVETI FLORIJAN

GAŠENJE DIMNJAKA

SIGURNA KUĆA

VATROGASNA HIMNA

INTERVENCIJE

LINK EXCHANGE

LINKOVI

SLIKE RAZNO

 


PIŠITE NAM

DVD Topusko pruža usluge:
-Ispumpavanje vode
-Čišćenje bunara
-Dovožnja tehničke vode
-Pranje ulica-Nadzor paljenja korova
-informiranje i savjetovanje pučanstva

Hrvatska himna

Vat. himna

A photo on Flickr

 

GAŠENJE DIMNJAKA

Postupak gašenja dimnjaka

Usred požara dimnjaka jako je važno zatvoriti sve izlaze istog dimnjaka da ne bi došlo do iskrenja ili pada čađi, pri čemu bi lako moglo doći do požara objekta.

Gašenje dimnjaka 2Ovako izgleda jedan stari i neodržavani dimnjak koji na ovoj slici izgara. Ovaj dimnjak je mogao prouzročiti veliku katastrofu zato što se u potkrovlju nalazi drvena građa, pri tome pod je također od drveta.Koliko se vidi na slici taj dimnjak nije imao zaštitni poklopac.

Gašenje dimnjaka 3Za intervenciju gašenja dimnjaka potrebna nam je razna oprema kao što su na primjer: - vatrogasni aparati (aparat "S" prah), pribor za čišćenje dimnjaka kao što su npr. ogledalo, četka, kugla, razne lopatice i dr., obavezno je potrebno uza sebe imati i svjetiljku te radijo vezu.

Gašenje dimnjaka 4Ogledalo služi za provjeru unutrašnjosti dimnjaka, pri čemu vidimo u kakvoj se situaciji nalazi. Pošto postoji velika opasnost od odronjavanja čađi ogledalo obavezno mora biti na zato predviđenom stalku.

Gašenje dimnjaka 5Kada se uvjerimo da dimnjak više ne gori prilazimo postupku čišćenja, naj prije se sa kuglom probija čađa, a potom sa četkom na sajli skida ostali sloj koji je ostao. Na kraju se prostorija očisti i čađ se iznese van.

Gašenja dimnjaka je dugotrajan i naporan postupak jer iziskuje sate provedene gašenjem i čišćenjem i zato molimo građane da bolje paze i čiste svoje dimnjake jer uzrečica kaže BOLJE SPRIJEČITI NEGO LJEČITI.